Duygu Sağıroğlu’na Saygıyla
Duygu Sağıroğlu Kimdir?
Tiyatro dünyamızda önemli bir yere sahip olan Duygu Sağıroğlu’nu 23 Nisan 2023 tarihinde kaybettik. Türkiye sineması ve tiyatrosunun önemli isimlerinden Duygu Sağıroğlu senarist, film yönetmeni ve sahne tasarımcısıdır. Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi alan ve Ankara Küçük Sahne’de dekorcu ve grafik tasarımcı olarak çalışmaya başlayan Sağıroğlu, aynı zamanda Tiyatrocular Derneği ve Cep Tiyatrosu’nun kurucularından da biridir. Rockefeller Vakfı’ndan aldığı bursla Amerika’da dekor tasarımı üzerine okuyan Sağıroğlu, tiyatroda sahne tasarımının duayen isimleri arasında yer almaktadır.
1950’li yıllardan itibaren sinema alanında da önemli işlere imza atmıştır. Atıf Yılmaz’ın “Karacaoğlan’ın Kara Sevdası” filmiyle başlayan sinema yolculuğuna dekor tasarımı, sanat yönetmenliği, yönetmen asistanlığı gibi farklı rollerde devam etmiştir.
1966’da yönetmenliğini yaptığı ilk filmi “Bitmeyen Yol” büyük ilgi toplamıştır. 1976’ya kadar sinemada senarist, sanat yönetmeni ve yönetmen olarak çalışmaya devam etmiştir.
1979 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Sinema Televizyon Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlayan Sağıroğlu, 90’lı yıllardan itibaren dekor konusunda yoğunlaşmıştır. Duygu Sağıroğlu bu alanda birçok ödül almıştır.
ZEYNEP ORAL
Duygu Sağıroğlu…
Sevgili arkadaşım. Tepeden tırnağa tiyatrocu, sinemacı, yönetmen, senarist, akademisyen ve sahne tasarımcısı… Dikkat! Bunların hiç birini, sıradan bir sanatçı gibi değil, olağanüstü yaratıcı bir sanatçı olarak gerçekleştirdi. O, her daim mükemmeli arayan bir usta ama aynı zamanda engin kültüre sahip bilge bir arkadaşımdı!
Tiyatro tarihimizde, sahne tasarımı dediğimiz olayı, bir yerden alıp çok farklı boyutlara ulaştıran insandır. Onun, sahne tasarımını gerçekleştirdiği oyunlar, sadece aklınıza değil ruhunuza da işler; o görüntüleri bir daha kolay kolay gözünüzün önünden kovamazsınız. Dostlar Tiyatrosu için gerçekleştirdiği “Yalınayak Sokrates”, “Simyacı” ve daha niceleri; Tiyatro Stüdyosu için “Balkon” ve daha niceleri, Dormen, Aksanat ve İstanbul Şehir Tiyatroları için gerçekleştirdikleri tanığımdır.
2017 Yılında İKSV’nin Tiyatro Onur Ödülü’nü Duygu ve ben birlikte almıştık. Birbirimizle kucaklaştığımızda, benim sevincim anlaşılmaz değildi. Ama onun bana karşı gösterdiği alçak gönüllülük, sevinç ve coşku hayatta aldığım en büyük armağanlardan biridir. Rahat uyu canım arkadaşım. İyi ki varsın!
GENCO ERKAL
1963 yılından beri Duygu Sağıroğlu’yla birlikte çalıştık. Demek ki 60 yıl. Herkes onu daha çok sinema yönetmeni olarak bilir. Benim için sahne tasarımcılarının şahıdır. Bu alana bambaşka bir anlayış getirmiş, yaşamı boyunca hep en önde durmuştur. Çağdaş ve öncü tasarım anlayışının baş temsilcisidir. Onun sahne tasarımlarını bir gören bir daha unutamaz. Şakir Eczacıbaşı’nın fotoğraflarıyla, bu tasarımlar en güzel biçimleriyle kayıtlıdır. Dilerim kısa zamanda kapsamlı bir sergiyle sanatseverlerin beğenisine sunulsunlar.
DİKMEN GÜRÜN
Duygu Sağıroğlu’na Saygıyla…
Cep Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, İstanbul Şehir Tiyatrosu, Küçük Sahne, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu, Dostlar Tiyatrosu, Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu, Tiyatro Stüdyosu, Tiyatro Kare… Evet, değerli dekoratör, sahne tasarımcısı Duygu Sağıroğlu’nun dünden bugüne o kadar çok oyuna değmiş ki aklı, gözleri, elleri… O oyunlara daha da zenginlik katmış sahne üstünde…
21. İKSV Tiyatro Festivali tarafından kendisine sunulan Onur Ödülü nedeniyle yapılan çekimlerde Metin Deniz, “Benim ustamdır. Türkiye’nin en büyük ustasıdır.” diyor Sağıroğlu için, “Sahne tasarımcılığına üçüncü boyutu katmıştır…” Genco Erkal, “Sahne tasarımcılığının çıtasını öyle yüksek bir yere koydu ki,” derken, o da bu alana yeni bir boyut kattığından söz ediyor… Behiç Ak, “Bilgisayar kullanarak sahne tasarımı yapan ilk dekoratörlerden biridir.” diyor… Haldun Dormen, Cep Tiyatrosu yıllarında başlayan Dormen Tiyatrosu’nda devam eden ortak çalışmalarına ve dostluklarına değiniyor…
Tiyatro dünyası… Ardından sinema dünyasına kayış, senaryo yazarlığı… Elini attığı her alanda ödüller, ödüller… Ve hiç bırakmadığı hocalığı, yetiştirdiği gençler… Evet, bir Duygu Sağıroğlu geçti sanat dünyamızdan, ardında unutulmaz eserler bırakarak, sanatın her türünün yaşam için yapıldığını vurgulayarak…
HALDUN DORMEN
Hem Cep hem de Dormen tiyatrolarını birlikte kurduğumuz yakın dostum, Duygu Sağıroğlu’nun ani ölümü beni çok üzdü. Yaşamımın vazgeçilmez değerlerinden biri olan Duygucuğumu çok arayacağım. Huzur içinde yatsın.
Duygu Sağıroğlu’nu saygıyla anıyoruz…
Duygu Sağıroğlu’nun filmografisi.
Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi organizasyonunda çekilen Görsel Hafıza projesinin Duygu Sağıroğlu kısmını izlemek için buraya tıklayınız.
SenaristBir ‘100 Yılda Senaryo Yazarlığı – II’ etkinliği kapsamında çekilen Sözlü Tarih röportajlarından ”Duygu Sağıroğlu”
Parmak-Diktatörün Sonu | TEB Oyun
1 yıl ago[…] Eleştiri Dijitale Özel […]
Parmak Diktatörün Sonu - Mimesis Sahne Sanatları Portali
1 yıl ago[…] üzerine düşünmek istiyorsak evet. Ben bu oyunu kısa bir süre önce yitirdiğimiz sevgili Duygu Sağıroğlu’nun iç içe giren panolardan oluşan göz alıcı sahne tasarımıyla, Nazım Çınar’ın […]
Parmak-Diktatörün Sonu - Zehra İpşiroğlu
1 yıl ago[…] üzerine düşünmek istiyorsak evet. Ben bu oyunu kısa bir süre önce yitirdiğimiz sevgili Duygu Sağıroğlu’nun iç içe giren panolardan oluşan göz alıcı sahne tasarımıyla, Nazım Çınar’ın […]
Yoruma kapalı.