TEB Oyun dergisi yayın hayatına 2009  baharında başladı. Yılda dört sayı olarak 2019 baharına kadar basılı yayın yolculuğuna devam etti. Basılı bir dergiyi yaşatma koşullarının zorluğu nedeniyle 41. Sayıdan sonra yolculuğuna ara vermek zorunda kaldı.  “Tiyatroyla ilgili her şey” sloganı ile çıktığı yolda, yaşamında bir şekilde tiyatroya yer açan herkesin uğrayabileceği bir alan haline geldi. Oyun eleştirisi ve incelemelerinin yanı sıra alanda üzerinde durulması gereken birçok farklı başlık altında kapsamlı dosyalar yayınladı. Geçmişi ve bugünü ele alarak, geleceğe dair düşünerek, ülkemizde tiyatro belleğinin yaratılmasında kaynak konuma geldi. 

TEB Oyun ara verdiği yolculuğuna, kaldığı yerden devam etmek; tiyatroya dair düşünmek, anlamak ve bilmek isteyen herkese bir alan yaratmak için şimdi dijital olarak sizlerle…

Bizi daha yakından tanımak isterseniz:


DEĞERLERİMİZ

Eşitlik ve kapsayıcılık

Hiyeraşi olmayan bir dil

İfade ve düşünce özgürlüğü

Toplumsal cinsiyet farkındalığı

Birlikteliği önemseme: Topluluk ve diyalog alanı oluşturan bir yapı oluşturmak.

Açıklık ve çeşitlilik: Farklı düşünceleri, yenilikçi yaklaşımları teşvik etmek.

Hatırlama ve aktarma: Geçmişin arşivini tutan, genç ve öncü grupların araştırmalarına tanıklık eden köprüler kurmak. 

Günceli izlemek ve yorumlama: Alanın güncel gelişmelerini ve değişim dinamiklerini tartışmaya açmak.


EKİBİMİZ

Tijen Savaşkan | Editör

Tijen Savaşkan (1961,Ankara) 1984 yılında Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdikten sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümü bünyesinde açılan Kuramsal Tiyatro programında yüksek lisansını tamamladı ve bu süreç içerisinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nde İngilizce okutmanlığı yaptı. 1994 yılında İngiltere’de University Of Reading/ Film and Drama Bölümü’nden Toplumsal Cinsiyet ve Feminist Tiyatro alanında M.A derecesi alan Savaşkan, kariyerine tiyatronun çeşitli alanlarında devam etti. Savaşkan 2009 yılından beri Tiyatro Eleştirmenler Birliği yayını TEB Oyun Dergisi editörü ve yazarıdır. Zaman zaman Mimesis Dergi’de de yazan Savaşkan, Sadri Alışık Tiyatro ve TEB Jüri üyesidir. Ayrıca, ÇYDD Beyoğlu Şubesi’nde kültür sanat projeleri,forum tiyatro ve gençlerle toplumsal cinsiyet alanında farkındalık eğitimlerini sürdürmektedir. Son dönemde üç kadın meslektaşı ile birlikte toplumsal cinsiyet ve feminist tiyatro bağlamında kolektif eleştiri alanında çalışmalar yapmaktadır. 


Zehra İpşiroğlu | Yayın Kurulu Üyesi

Yazar,  tiyatro eleştirmeni. 12 Şubat 1948, İstanbul doğumlu. Avusturya Lisesi (1967), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Filolojisi (1971) mezunu. Ayrıca Freiburg ve Berlin üniversitelerinin Alman Dili ve Edebiyatı ve Felsefe bölümlerinde öğrenim gördü. 1976’dan itibaren İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde profesör unvanıyla öğretim üyesi olarak çalıştı. 1992’de aynı üniversitede Dramaturji ve Tiyatro Eleştirmenliği Anabilim Dalını kurarak yöneticiliğini üstlendi. Eşi yazar ve eleştirmen Norbert Mecklenburg ile birlikte Almanya’nın Köln şehrine yerleşti.

Murat adlı eseriyle 1977 Milliyet Sanat Film Öyküsü Yarışması birincilik ödülünü, Gece ile Milliyet-Sanat Edebiyat Eleştirisi yarışması birincilik ödülünü, Tiyatroda Devrim ile 1992 Kültür Bakanlığı Araştırma-İnceleme Ödülünü, Gergedan Oyunu ile 1997 Orhan Kemal Hikâye Yarışması üçüncülük ödülünü aldı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesidir.


Beki Haleva | Yayın Kurulu Üyesi

Yıldız Teknik Üniversitesi Fransızca Mütercim-Tercümanlık Anabilim Dalından emekli öğretim üyesidir. Lisans, Yüksek lisans ve Doktora programını aynı bölümde tamamlamıştır. Ulusal ve uluslararası birçok bilimsel toplantıya konuşmacı olarak katılmış ve bildirileri yayımlanmıştır. 2002–2009 yılları arasında Çeviri Derneği Yönetim Kurulunda görev yapmış olup Uluslararası Çevirmenler Federasyonu FIT’in yazınsal çeviri komisyonuna üye olarak seçilmiş ve çalışmalara Türkiye temsilcisi olarak katılmıştır. Tiyatro alanında bir ve çeviribilim alanında bir olmak üzere yayımlanmış iki özgün kitap ile yazınsal çevirileri vardır. Tiyatro alanına yönelik çalışmaları ulusal ve uluslararası kitap bölümlerinde yer almıştır. Tiyatro eleştirisi yazıları 2002’den bu yana alan dergilerinde yayımlanmıştır. 2009-2014 yılları arasında Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin Yönetim kurulunda görev yapmıştır. Uzun yıllar Afife Tiyatro Ödüllerinde jüri üyesi ve Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivalinde danışman olarak görevini sürdürmüştür. 2022-2023 Afife Tiyatro Ödülleri jürisinde yer almakta olup, Galatasaray Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak ders vermektedir.


Hasibe Kalkan | Yayın Kurulu Üyesi

Hacettepe Universitesi, Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünü tamamladı. Bu dönemde, formasyon dersleriyle öğretmenlik alt yapısını aldı. Mezuniyetinin ardından, Profesyonel Turist Rehberliği brövesi alarak Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde sanat tarihi ve arkeoloji ağırlıklı kültür grupları için rehber olarak çalıştı. 1993 yılında Istanbul Üniversitesi Tiyatro Bölümünde Doktora eğitimine başladı. Aynı süreçte, Istanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümünde asistanlık yaptı. Kuramsal çalışmalarının yanısıra, tiyatronun eğitimde kullanılması için çeşitli çalışmalar yaptı. 1998 yılında “Belgesel Tiyatro” konulu tezle doktora derecesini aldı. 

Doktora ünvanını aldıktan sonra, İstanbul Devlet Tiyatrosu için prodüksiyon çevirmeni ve dramaturg olarak görev yaptı, Cumhuriyet ve Radikal gibi gazetelerin yanı sıra Tiyatro Tiyatro ve TEB Oyun gibi dergiler için tiyatro eleştirileri yazdı. Başarı ödülü olarak kazandığı bursla Almanya’da uzun süreli araştırmalar yaptı. 2010’da Berlin Freie Universitaet’in Tiyatro Bölümü’nde ders verdi ve bu üniversiteye bağlı Interweaving Performance Center’da araştırmacı olarak bulundu. 

Kalkan, halen Istanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümünde öğretim üyesidir ve TEB Türkiye yönetim kurulu ve TEB Oyun dergisi yayın kurulu üyesidir.


Nihal Kuyumcu | Yayın Kurulu Üyesi

Tiyatro yazarı. 1954, Ankara doğumlu. Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Uzun yıllar öğretmenlik yaptı. Yüksek lisansını (1995) ve doktorasını (1998) İÜ Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümünde tamamladı. Aynı bölümde çocuk tiyatrosu dersleri kapsamında “Çocuklarla Tiyatro” projeleri yürüttü. Başta Tiyatro…Tiyatro olmak üzere çeşitli sanat dergilerinde çocuk tiyatrosu üzerine inceleme ve eleştiri yazıları yayımlandı.


Eylem Ejder | Yayın Kurulu Üyesi

Eylem Ejder, İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü ve Ankara Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde lisans eğitimi aldı. İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nde Hölderlin, Heidegger ve Hegel’in tragedya düşünceleri üzerine yüksek lisansını tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde doktora eğitimine başladı. Oslo Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nde misafir araştırmacı programlarına katıldı. Tiyatro ve performans sanatı üzerine yazıları European StagesCritical StagesArab StagesPlatformMonografArtism gibi uluslararası dergilerde yayımlanıyor. Çalışmaları 2000 sonrası Türkiye tiyatrosu üzerine yoğunlaşan Ejder, “geri dönüşüm dramaturgileri” adını verdiği bir modelle bugünün sahne sanatlarına yönelik bir poetikanın izini sürüyor.


Özden Işıltan | Yayın Kurulu Üyesi, Dijital İçerik Ekibi

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Bölümü’nden 1988 yılında mezun oldu. Aynı üniversitenin Deniz Bilimleri Enstitüsü Jeomorfoloji Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. 2013 yılında Sarıyer Belediye Tiyatrosunda amatör olarak tiyatroya başladı ve halen devam etmektedir. 2021 yılında İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nden mezun oldu. Bu yıl yine aynı bölümde yüksek lisans eğitimine başlamış olup TEB Oyun Dergisi Yayın Kurulu’nda yer almaktadır.


Yaşam Özlem Gülseven | Yayın Kurulu Üyesi, Dijital İçerik Ekibi

Dramaturg, yazar ve grafik tasarımcı. İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji mezunudur. Ekip Kafile’nin “Onu Bir Su Birikintisine Atsan İki Günde Parmaklarının Arası Yüzgeç Gibi Deri Bağlar” ve “On İkinci Ev” oyunlarında dramaturg olarak yer aldı. Kurucularından olduğu bağımsız sanat alanı Artalan’ın ürettiği “Hatırlarsanız Mahremiyet Demiştik” oyununun yazarı, “Hard Love” oyununun ise dramaturgudur. Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin yayın organı olan TEB Oyun Dergisi’nde proje koordinatörü, yayın kurulu üyesi ve yazar olarak yer almaktadır. Uluslararası bir tiyatro platformu olan Howlround’da iletişim danışmanı olarak çalışmaya devam ediyor.


Yüsra Yüce | Dijital İçerik Ekibi

İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümü mezunudur. ‘’Denizler Bizi Çağırdı’’ oyununun dramaturgudur. Çeşitli platformlarda sinema ve tiyatro üzerine inceleme yazıları yayınlandı. Bir yandan birçok kültür-sanat platformunda Sosyal Medya Uzmanı olarak çalışmaktadır. Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin yayın organı TEB Oyun’da Sosyal Medya Uzmanı olarak çalışmaya devam ediyor.


Rümeysa Ercan | Dijital İçerik Ekibi

1992 yılında Kayseri’de doğdu. İstanbul Üniversitesi’nde mühendislik eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümünden mezun oldu. Bununla birlikte birçok özel akademide oyunculuk ve müzikal oyunculuk üzerine eğitimler aldı. 2022 yılında Sahne 2.0-Inogar Project ve DasDas ortaklığıyla gerçekleştirilen “Trash Project” adlı dijital işte dramaturg ve oyuncu olarak yer aldı. 2023 yılında ise House of Performance’da sahnelenecek olan “Hiçbir Şey Moralimizi Bozamaz” adlı oyunun dramaturgluğunu üstlendi. Farklı platformlarda tiyatro oyunları üzerine inceleme ve eleştiri yazıları yazmaya devam ediyor. Aynı zamanda bu yıl TEB Oyun Dergisi’nde başlatılacak olan Youtube projesinin koordinasyonunu ve moderatörlüğünü yürütmektedir.


Aslı Kaplan | Dijital İçerik Ekibi

25 Ekim 2000’de İstanbul, Kadıköy’de doğdu. Ataşehir Anadolu Lisesi’nden 2018 yılında mezun oldu. İlk önce Türk Dili ve Edebiyatı, ardından İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı eğitimini yarıda bırakarak 2021 yılında Maltepe Üniversitesi – Sahne Sanatları bölümünde öğrenim görmeye başladı. 2022 yılında yönetmenliğini Gökçen Usta’nın yönettiği Oğlum dizinde Nazlı karakterini canlandırdı. 2022 Temmuz’da Tütsülenmiş Uzaklık adlı ilk romanı Flora Kitap-Lora Yayıncılık tarafından yayınlandı. Üniversite eğitiminin yanında Michael Checkov ve Viola Spolin oyunculuk teknikleri üzerine eğitimler almaya devam etmektedir.


Melis Ataözü | Dijital İçerik Ekibi

Adana’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunudur. Tiyatroyla ilişkisi İstanbul Fen Oyuncuları Dario Fo Blackout oyunuyla başladı. Çeşitli çocuk oyunlarında oynadı ve Kadıköy Belediyesi’nin iş birliğiyle yaklaşık beş yıl boyunca Forum Tiyatro asistanlığı yaptı. Bunun yanı sıra Almanya’da iletişim temalı yaratıcı drama atölyesi yaptı. Şu an Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe bölümünde lisans öğrencisi ve Cerrahpaşa Üniversitesi Adli Bilimler alanında yüksek lisans öğrencisi olarak çalışmaya devam ediyor.