TEB Oyun Dergisi, ülkemizin tiyatro ve gösteri sanatları alanındaki belleğini ve birikimini “tiyatroyla ilgili her şey” mottosuyla tartışarak gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlar. Bu amaçla tiyatronun düşünsel altyapısından beslenen inceleme, deneme, söyleşi ve eleştiri yazılarına, güncel tiyatro yaklaşımlarından ve eğilimlerinden yola çıkan özel dosya konularına  yer verir.

Oyun Dergisi 2007 yılında kültür sanat hayatına başladı. İki yıla yakın kendi çabalarıyla çıktıktan sonra, 2009 yılında Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin (TEB) çatısı altında, Mitos Boyut Yayınları’nın desteğiyle yayınlanmaya devam etti. 

Sorumlu yazı işleri müdürümüz sevgili Hasan Anamur ve derginin ilk sayıdan beri editörlüğünü üstlenen Tijen Savaşkan’la birlikte değerli hocalarımız Sevda Şener, Özdemir Nutku, Ayşegül Yüksel, Zehra İpşiroğlu, Dikmen Gürün, Hülya Nutku, Üstün Akmen, Zeynep Oral, Nihal Kuyumcu, Beki Haleva ve Hami Çağdaş gibi  birçok akademisyen ve eleştirmenin katkısıyla yoluna devam etti. Yıllar içinde dergimize katılan genç kuşak eleştirmenlerle birlikte hep ileriye doğru, kendini güncelleyerek ve tiyatromuzdaki dönüşümleri ve eğilimleri dikkatle izleyerek 16. yıla ve 48. sayıya ulaştı. Ne yazık ki başta sevgili Hasan Anamur olmak üzere dergimizin ilk kuşak hocalarının ve eleştirmenlerinin bir kısmını sonsuza uğurladık. Onları saygı ve sevgiyle her zaman anıyoruz.  

Dergimiz 2019 yılının 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’ne denk gelen bir Bahar sayısıyla, ekonomik krize bağlı kâğıt ve matbaa masraflarına direnemeyerek yayın hayatına ara vermek zorunda kaldı. Hemen ardından gelen pandemi koşullarıysa başından beri hiçbir kâr amacı gütmeyen bu gönüllü yolculuğa fiziki olarak tümüyle son verdi. Pandemi hayatımıza birdenbire ve beklenmedik bir şekilde girince yaşadığımız kırılma, tiyatro dünyasını da her anlamda derinden etkiledi; tam da çok canlı olduğu bir dönemde. İşsiz kalan oyuncular, tiyatro emekçileri, kapanmak zorunda kalan salonlar ve belirsiz bir bekleme süreci…

Pandemi sonrası güzel bir gelişmeyle dergimiz dijital ortama geçme kararı aldı. Bu kararda en büyük etken alandaki yeni kuşak eleştirmenlerle buluşmak ve onların tasarım ve teknoloji konusunda sahip oldukları donanım ve yetkinlikleriydi. Tabii bir de genç ekibin tutkusu ve sınırsız enerjisi… İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölüm Başkanı, şimdiki TEB Başkanı ve dergimizin yayın kurulu üyesi olan Hasibe Kalkan’ın genç mezunları teşvikiyle kuşaklar arası bir buluşma gerçekleşti. Bu buluşmanın neticesinde derginin 16 yıllık arşivinin büyük bir bölümü dijitale taşındı ve okurların ulaşımına açık hale getirildi. Yayın kurulunun yanında oluşturulan “Dijital İçerik Ekibi” derginin sürdürülebilirliği için teknik anlamda çalışırken aynı zamanda güncel olanı yakalayabilecek dijital projeler, etkinlikler ve fikirler üretmeye başladı. 

Son olarak 6 Şubat 2023’te 10’dan fazla şehri etkileyen deprem felaketi, iki yıldır devam eden bu dijital süreci bir anda sekteye uğrattı ve hepimize “nasıl” devam edeceğimiz sorusunu sordurdu. Hem depremin hem de içinden “nasıl” geçen tüm sorularımızla baş etme çabamızın etkisiyle 2023 Bahar/Yaz sayımızı özel bir sayı olarak hazırladık. Bu bakış ve anlayış bizi dergimize yeni bir yön vermeye davet etti. 

Ara verdiği yayın hayatına 2021 yılında teboyun.com adresi üzerinden devam eden  TEB Oyun Dergisi, yolculuğuna yılda iki kere yayınlanan sayılar ve dijital platformda belirli periyotlarla yayınlanan güncel yazılarla devam ediyor. Şu anda neredeyse beş farklı kuşaktan 7 kişilik yayın kurulumuz ve dijital içerik ekibimizle  umudumuzu ve heyecanımızı okurlarımızla paylaşmaya devam ediyoruz.